FFS är en av studentkårerna vid Göteborgs universitet, och som studentkår bedriver vi främst utbildningsbevakning för våra medlemmar. Vår verksamhet kan ske på olika sätt och konkretiseras för varje verksamhetsår i ett dokument som kallas verksamhetsplan. Planen innehåller vilka frågor vi ska prioritera, vad vi ska sikta emot och något om hur vi ska nå dit. Efter ett verksamhetsår summerar vi hur verksamheten i praktiken genomfördes, främst i förhållande till verksamhetsplanen, och en ny verksamhetsplan för nästa år tar form.
Verksamhetsplaner är bra. De ger de förtroendevalda riktlinjer att förhålla sig till och uppdrag att försöka utföra. Frågan är om dock om vi alltid väljer att lägga upp dem på lämpligt sätt.
Göteborgs universitet har 2006 antagit en strategisk plan som ska styra hela universitets arbete 2007-2010. Den strategiska planen innehåller ett antal punkter som universitetet ska arbeta med och mål som ska vara uppnådda 2010. Däremellan kommer olika punkter att prioriteras olika under de år som den strategiska planen gäller.
Studentkårer har en stor fördel i att ha engagerade förtroendevalda som leder verksamheten de olika åren, men många gånger finns ett problem i att de aktiva byts ut varje år. Verksamhetsplaner och förtroendevalda går hand i hand och risken (eller chansen) att kårens riktning ändrar fokus varje år är stor. Med de riktlinjer universitetet nu gett sig självt tror jag att studentkårerna har mycket att vinna på att anpassa sig därefter. Vi vet redan nu vilka frågor universitetet kommer att prioritera under de närmaste fyra åren, och vi kan i realiteten redan nu lägga upp arbetet så att vi på ett effektivt och ändamåls- enligt sätt kan arbeta gentemot detta. Förutom årliga verksamhetsplaner tror jag därför det kan vara en idé att anta egna strategiska planer, som ett slags skuggdokument gentemot universitetets agenda. En långsiktig strategisk plan för hur kåren ska organisera utbildningsbevakning gentemot universitetet kan underlätta för erfarenheter att överföras mellan olika förtroendevalda, och klarare tydliggöra vad vi gemensamt arbetar med och mot.
Möjligheterna för kåren att få ett reellt inflytande över hur universitetet arbetar med sin egen strategiska plan bör med ovanstående upplägg öka och vi kan därigenom bättre bedriva en utbildningsbevakning som kommer våra medlemmar till nytta. Kanske är detta ett upplägg FFS ska prioritera under våren?
/martin
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar